Polędwiczki w sosie śliwkowym

  • wyświetlono: 306 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polędwiczki wieprzowe są szlachetnym, delikatnym i soczystym mięsem. Przygotować je można na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się zarówno na szybki, codzienny obiad, jak i bardziej wykwintne świąteczne danie. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na danie, które świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Kruche polędwiczki w pikantnym sosie śliwkowym na bazie wina smakują na prawdę wyśmienicie. Podałam je z mięciutkimi kluseczkami gnocchci. Uzupełnieniem tego dania było świetne australijskie wytrawne wino Merlot Rouge.

Logo czarne 800 i 150
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Polędwiczki:
1 polędwiczka wieprzowa
120 ml wina czerwonego wytrawnego *
250 g powideł śliwkowych **
1 średnia cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki płatków chili
1/3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki oleju
pieprz czarny
sól
Gnocchi:
500 g ziemniaków
50 g mąki pszennej
1 małe jajko
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczki w sosie śliwkowym

  • 1. Polędwiczki:
    Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i delikatnie oprószamy pieprzem i solą z każdej strony. Na patelni do duszenia rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki z każdej strony. Mięso przekładamy na osobny talerz. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Cebula powinna być miękka, ale nie zrumieniona. Następnie dodajemy wino i mieszając krótką chwilę gotujemy. Dodajemy powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość mieszamy. Do sosu przekładamy polędwiczki i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
  • 2. Gnocchi:
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i szybko łączymy ze sobą składniki nie zagniatając. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Dłońmi rolujemy wałeczki o o grubości około 1,5 cm i kroimy je na kawałki o szerokości 2 cm . Jeśli zachodzi potrzeba podsypujemy odrobinę mąką. Widelcem lekko dociskając robimy charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia. Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 2 minuty. Gorące wyjmujemy na talerz i podajemy z polędwiczkami.
    * użyłam wina
    ** użyłam domowych powideł, mają głębszy smak i piękny kolor. Jeśli do potrawy używacie powideł ze sklepu, warto dodać ich więcej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wieprzowinakluskipolędwicaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczki w sosie grzybowym

Dodane przez: czarrna

Polędwiczki w sosie grzybowym

Delikatne mięso w aromatycznym...

gotowe

Dodane przez: ziutula

polędwiczki kurczaka w sosie śliwkowym z...

danie jest proste, łatwe, szybkie,...

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczrakowym

Dodane przez: beetle

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Delikatne, wieprzowe mięso w pysznym...

Polędwiczki w sosie porowym

Dodane przez: magdzia44448

POLĘDWICZKI W SOSIE POROWYM

Delikatnie polędwiczki wieprzowe...

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Dodane przez: bogusia82

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Polędwiczki w takim sosie są bardzo...

polędwiczki

Dodane przez: lexi27

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowo-orzechowym

Soczyste i aromatyczne danie z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE