Polędwiczki w słodkim sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę kroimy na plastry ok 1,5 cm.Każdy z nich delikatnie rozbijamy. W miseczce mieszamy oliwę z pieprzem i posiekanym rozmarynem, do mieszani wkładamy polędwiczki. Odstawiamy na ok 20min. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę, następnie dodajemy przekrojone i wydrylowane śliwki, podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy, ok 10 min. Na osobnej patelni (najlepiej grillowej) obsmażamy polędwiczki po ok 40 sekund z każdej strony. Tak przygotowane mięso przekładamy na patelnię ze śliwami, podlewamy winem i dusimy na malutkim ogniu ok 7 min z przykryciem i potem kolejne 2-3 minuty bez. Przed podaniem solimy.
Komentarze