Polędwiczki w sosie żurawinowo śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Żurawina kwaskowa idealnie się łączy z delikatnym mięsem polędwicy. Polecam na świąteczny i nie tylko obiad dla rodziny i gości. Niewiele pracy nas kosztuje a jaka smaczna propozycja.

  • 30 min

Składniki:



  • 2 polędwice wieprzowe po 300 g
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    masło klarowane

    sos:
    1 i 1/2 szklanki żurawiny
    5 łyżek wiśniówki
    1 pomarańcza
    6 łyżeczek cukru
    10 śliwek suszonych
    sól, pieprz
    2 gwiazdki anyżu
    1 laska cynamonu
    2 ziarna kardamonu
    1 garstka mała listków melisy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwiczki w sosie żurawinowo śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żurawina z przyprawami 1.

    Sos:


    Żurawinę płuczę na sitku, przekładam do garnka, dodaję wiśniówkę, cukier, sok z pomarańczy, pokrojone śliwki, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, rozduszone ziarna kardamonu, i przesmażam żurawinę na wolnym ogniu.Jak owoce zmiękną rozduszam widelcem żurawinę. częściowo.Pod koniec dodaję pokrojoną melisę i jeszcze chwile smażę. Doprawiam solą, pieprzem.Jak sos zrobi się za gęsty można dolać więcej soku albo wody. Wyjmuję laskę cynamonu i gwiazdki przed podaniem.
  • polędwiczki przesmażone 2.
    Polędwice oczyszczam z błon, solę, pieprzę, posypuję majerankiem i zostawiam na godzinę w lodówce albo dłużej.Polędwicę przesmażam z każdej strony na złoty kolor.
  • polędwiczki przed pieczeniem 3. Każdy kawałek zawijam w folię aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika 220 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam polędwicę zawinięta w foli jeszcze 20 minut. Potem kroję na plastry i podaję z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Śliwki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować