Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
300 g polędwiczek wieprzowych
10 g szynki parmeńskiej w plastrach
sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku
świeża szałwia
świeży tymianek
10 g masła klarowanego
100 ml bulionu
1 łyżka octu balsamicznego
DODATKOWO :
1 jabłko
1 łyżka cukru brązowego
10 g masła klarowanego
1 czerwona cebula
1 cykoria
młody bób gotowany, do posypania
2-3 fioletowe ziemniaki
ocet balsamiczny
sól, pieprz
papryka ostra do smaku
Polędwiczki w sosie balsamicznym i pieczonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, obkładamy liśćmi szałwii i zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Następnie obsmażamy na maśle klarownym z każdej strony kilka minut. Na patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła.
Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy szałwię, tymianek i ząbek czosnku. Sos redukujemy aż będzie gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Jabłko i cebulę obieramy, przecinamy na pół, (wydrążamy gniazda nasienne) a cebulę na ćwiartki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier brązowy, wlewamy 1 łyżeczkę octu balsamicznego i podpiekamy jabłka z cebulą aż ładnie się przypieką. Patelnie wkładamy do piekarnika na 8 minut i pieczemy w temperaturze 180 % C. Doprawiamy solą, tymiankiem i ostrą papryką.
Cykorię przecinamy na pół, smażymy na maśle i doprawiamy solą, wlewamy odrobinę bulionu i chwilkę dusimy. Cykorię wyjmujemy i odsączamy z płynów.
Ziemniaki szatkujemy i smażymy na oleju aż powstaną chrupiące chipsy, odsączamy z tłuszczu i doprawiamy solą i papryką.
Na talerz układamy cykorię oraz jabłko i cebulę. Do tego pokrojona polędwiczka i kilka chipsów ziemniaczanych. Danie posypujemy ugotowanym młodym bobem, polewamy odrobiną sosu balsamicznego. Podajemy ciepłe.
Komentarze