POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI JABŁKAMI

  • wyświetlono: 358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami.

Mariola123
  • 3 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

300 g polędwiczek wieprzowych
10 g szynki parmeńskiej w plastrach
sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku
świeża szałwia
świeży tymianek
10 g masła klarowanego
100 ml bulionu
1 łyżka octu balsamicznego


DODATKOWO :
1 jabłko
1 łyżka cukru brązowego
10 g masła klarowanego
1 czerwona cebula
1 cykoria
młody bób gotowany, do posypania
2-3 fioletowe ziemniaki
ocet balsamiczny
sól, pieprz
papryka ostra do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI JABŁKAMI

  • 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, obkładamy liśćmi szałwii i zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Następnie obsmażamy na maśle klarownym z każdej strony kilka minut. Na patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła.
    Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy szałwię, tymianek i ząbek czosnku. Sos redukujemy aż będzie gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Jabłko i cebulę obieramy, przecinamy na pół, (wydrążamy gniazda nasienne) a cebulę na ćwiartki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier brązowy, wlewamy 1 łyżeczkę octu balsamicznego i podpiekamy jabłka z cebulą aż ładnie się przypieką. Patelnie wkładamy do piekarnika na 8 minut i pieczemy w temperaturze 180 % C. Doprawiamy solą, tymiankiem i ostrą papryką.
    Cykorię przecinamy na pół, smażymy na maśle i doprawiamy solą, wlewamy odrobinę bulionu i chwilkę dusimy. Cykorię wyjmujemy i odsączamy z płynów.
    Ziemniaki szatkujemy i smażymy na oleju aż powstaną chrupiące chipsy, odsączamy z tłuszczu i doprawiamy solą i papryką.
    Na talerz układamy cykorię oraz jabłko i cebulę. Do tego pokrojona polędwiczka i kilka chipsów ziemniaczanych. Danie posypujemy ugotowanym młodym bobem, polewamy odrobiną sosu balsamicznego. Podajemy ciepłe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

polędwiczkijablka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczki z kurczaka pieczone w musztardzie i tartym serze

Dodane przez: monika016

Polędwiczki z kurczaka pieczone w musztardzie...

Kolejne błyskawiczne danie obiadowe,...

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Dodane przez: Ivka76

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Delikatne i soczyste polędwiczki...

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczrakowym

Dodane przez: beetle

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Delikatne, wieprzowe mięso w pysznym...

Polędwiczki w sosie grzybowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Polędwiczki w sosie grzybowym

Szlachetne, delikatne mięso z niezwykle...

polędwiczki

Dodane przez: Martyna1991

Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym

Delikatne kruche i bardzo soczyste...

Polędwiczki w sosie cebulowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki w sosie cebulowym

Przepyszne , soczyste mięso wieprzowe...