REKLAMA

POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI JABŁKAMI

wyświetlono: 720 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami.

opublikowany: 08.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g polędwiczek wieprzowych
    10 g szynki parmeńskiej w plastrach
    sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku
    świeża szałwia
    świeży tymianek
    10 g masła klarowanego
    100 ml bulionu
    1 łyżka octu balsamicznego


    DODATKOWO :
    1 jabłko
    1 łyżka cukru brązowego
    10 g masła klarowanego
    1 czerwona cebula
    1 cykoria
    młody bób gotowany, do posypania
    2-3 fioletowe ziemniaki
    ocet balsamiczny
    sól, pieprz
    papryka ostra do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, obkładamy liśćmi szałwii i zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Następnie obsmażamy na maśle klarownym z każdej strony kilka minut. Na patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła.
    Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy szałwię, tymianek i ząbek czosnku. Sos redukujemy aż będzie gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Jabłko i cebulę obieramy, przecinamy na pół, (wydrążamy gniazda nasienne) a cebulę na ćwiartki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier brązowy, wlewamy 1 łyżeczkę octu balsamicznego i podpiekamy jabłka z cebulą aż ładnie się przypieką. Patelnie wkładamy do piekarnika na 8 minut i pieczemy w temperaturze 180 % C. Doprawiamy solą, tymiankiem i ostrą papryką.
    Cykorię przecinamy na pół, smażymy na maśle i doprawiamy solą, wlewamy odrobinę bulionu i chwilkę dusimy. Cykorię wyjmujemy i odsączamy z płynów.
    Ziemniaki szatkujemy i smażymy na oleju aż powstaną chrupiące chipsy, odsączamy z tłuszczu i doprawiamy solą i papryką.
    Na talerz układamy cykorię oraz jabłko i cebulę. Do tego pokrojona polędwiczka i kilka chipsów ziemniaczanych. Danie posypujemy ugotowanym młodym bobem, polewamy odrobiną sosu balsamicznego. Podajemy ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE