Polędwiczki w sosie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Tradycyjny obiad, który zawsze dobrze smakuje - delikatne mięso w pysznym sosie. Taki sos tak naprawdę chyba lubię najbardziej: pachnący zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem i ziołami.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
    2 cebule
    2 marchewki
    2 szklanki wody
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżka mąki pszennej
    4-5 łyżek oleju
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam wodę, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, gotuję na małym ogniu. W międzyczasie polędwiczki kroję na plastry grubości 3-4 cm, lekko je spłaszczam dłonią. Każdy plaster lekko oprószam solą i mąką, układam na patelni z rozgrzany olejem i krótko obsmażam z obu stron na rumiano. Mięso przekładam go garnka (z gotującym się wywarem), a na patelni, na tym samym tłuszczu przesmażam cebulę pokrojoną w kostkę - do zeszklenia. Do podsmażonej cebulki dodaję startą na grubej tarce marchew, smażę pod przykryciem 5-6 minut. Następnie wszystko przekładam do garnka i gotuję na małym ogniu do miękkości mięsa. W trakcie gotowanie dodaję majeranek, lubczyk, paprykę i posiekany czosnek. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować