POLĘDWICZKI WIEPRZOWE PIECZONE Z JABŁKAMI I CEBULĄ

4.47 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczne i aromatyczne danie, mięso tak przygotowane jest soczyste i delikatne, polecam nie tylko na niedzielny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    3 jabłka
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    pieprz młotkowy z kolendrą
    zioła prowansalskie
    sól

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Polędwiczki wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dobrze natrzeć polędwiczki czosnkiem, pieprzem , sola i ziołami. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć polędwiczki z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć jabłkami pokrojonymi w ćwiartki i cebulą. (Jabłek nie obierać ze skórki.) Podlać odrobiną wody. Pieczenie ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Z wytworzonego soku możemy zrobić sos do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować