To mój od początku do końca autorski przepis. Wymyśliłam go, bo nie bardzo miałam koncepcję na wyszukany poczęstunek dawno niewidzianych znajomych. Potrawa okazała się strzałem w 10-kę.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- polędwica wieprzowa: 3 sztuki
- makaron kokardki: 1 opakowanie
- por: 3 sztuki
- ser lazur blue: 1 sztuka
- bulion warzywny kostki: 0.3 litra
- pomidory koktajlowe: 12 sztuk
- olej do smażenia: 3 łyżki
- wegeta (do smaku): 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Polędwiczki na lazurowym makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki kroimy w 2-2,5 cm. plasterki, rozbijamy je pięścią i smażymy na oleju po 3 min. z każdej strony przyprawiając solą i pieprzem podczas smażenia.
2.Por kroimy na półkrążki o grubości ok. 1 cm. i podsmażamy na tłuszczu po polędwiczkach, przyprawiając go delikatnie wegetą.
3.Makaron podgotowujemy - al’dente.
4.Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, na który ścieramy ser LAZUR błękitny (najlepiej warstwa makarony na to warstwa sera, warstwa makaronu i warstwa sera), na to wszystko wykładamy podsmażony wcześniej por, na wierzch układamy ściśle plasterki polędwiczek a na łączeniach (gdzie-niegdzie) połówki pomidorków koktajlowych.
5.Podlewamy rozpuszczoną kostką bulionową.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na ok. 20 min.
Komentarze