Polędwiczki na lazurowym makaronie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To mój od początku do końca autorski przepis. Wymyśliłam go, bo nie bardzo miałam koncepcję na wyszukany poczęstunek dawno niewidzianych znajomych. Potrawa okazała się strzałem w 10-kę.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - polędwica wieprzowa: 3 sztuki
    - makaron kokardki: 1 opakowanie
    - por: 3 sztuki
    - ser lazur blue: 1 sztuka
    - bulion warzywny kostki: 0.3 litra
    - pomidory koktajlowe: 12 sztuk
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - wegeta (do smaku): 1 łyżeczka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki na lazurowym makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki kroimy w 2-2,5 cm. plasterki, rozbijamy je pięścią i smażymy na oleju po 3 min. z każdej strony przyprawiając solą i pieprzem podczas smażenia.
  • 2. Por kroimy na półkrążki o grubości ok. 1 cm. i podsmażamy na tłuszczu po polędwiczkach, przyprawiając go delikatnie wegetą.
  • 3. Makaron podgotowujemy - al’dente.
  • 4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, na który ścieramy ser LAZUR błękitny (najlepiej warstwa makarony na to warstwa sera, warstwa makaronu i warstwa sera), na to wszystko wykładamy podsmażony wcześniej por, na wierzch układamy ściśle plasterki polędwiczek a na łączeniach (gdzie-niegdzie) połówki pomidorków koktajlowych.
  • 5. Podlewamy rozpuszczoną kostką bulionową.
    Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Polędwica wieprzowa Por Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczki na makaronie

To może cię zainteresować