Polędwiczka z pieczonymi jabłkami

2 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna, aromatyczna polędwiczka wybornie smakuje podana z jabłkami, młodymi ziemniakami i słodkim sosem :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po ok.500 g)
    2 twarde jabłka 
    2 łyżki cukru trzcinowego
    50 g masła
    30 ml brandy
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka sosu sojowego
    sok z cytryny
    słodka mielona papryka
    majeranek
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Polędwiczka z pieczonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w centymetrowe plastry. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i odstawić.
  • Polędwiczka z pieczonymi jabłkami 2. Na patelni skarmelizować cukier trzcinowy z masłem i brandy. Włożyć pokrojone jabłka, obtoczyć je dobrze w karmelu i podgotować. Następnie wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej. Na patelnię wlać przecier pomidorowy i sos sojowy. Całość wymeszać i podgotować.
  • Polędwiczka z pieczonymi jabłkami 3. Mięso oczyścić i pokroić w plastry. Następnie posolić, doprawić pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Na plastrach mięsa rozłożyć natkę pietruszki. Obsmażyć z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki rozłożyć na talerze, dodać plastry jabłek i zalać gorącym sosem karmelowym. Podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować