Polędwiczka z pieczonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w centymetrowe plastry. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i odstawić.
2.Na patelni skarmelizować cukier trzcinowy z masłem i brandy. Włożyć pokrojone jabłka, obtoczyć je dobrze w karmelu i podgotować. Następnie wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej. Na patelnię wlać przecier pomidorowy i sos sojowy. Całość wymeszać i podgotować.
3.Mięso oczyścić i pokroić w plastry. Następnie posolić, doprawić pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Na plastrach mięsa rozłożyć natkę pietruszki. Obsmażyć z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki rozłożyć na talerze, dodać plastry jabłek i zalać gorącym sosem karmelowym. Podawać z ziemniakami.
Komentarze