POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z ORZEŹWIAJĄCYM SOSEM TRUSKAWKOWYM I RÓŻYCZKAMI ZIEMNIACZANYMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Soczyste mięso, sos zaskakujący smakiem, prosta sałatka oraz śliczne ziemniaczane różyczki, które są dopełnieniem tego dania na pewno zaskoczą każdego. :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na mięso
    350-400 g polędwicy wieprzowej,
    1/2 łyżeczki soli,
    1/2 łyżeczki pieprzu,
    1/2 łyżeczki tymianku,
    łyżeczka majeranku,
    2 łyżki oleju,
    sos: 120 g konfitury z truskawek, 2 łyżki wody, większa garść listków mięty, pieprz świeżo mielony.

    Różyczki ziemniaczane:
    6 średniej wielkości ziemniaków (najlepiej, aby były jak najbardziej podłużne),
    przyprawa do ziemniaków,
    sól,
    olej.

    Sałatka z migdałami:
    wie większe garście roszponki,
    duża garść płatków migdałów,
    100 g sera sałatkowego lub fety,
    4 łyżeczki oliwy lub oleju smakowego (u mnie z pomidorami, bazylią i czosnkiem).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwiczka wieprzowa z orzeźwiającym sosem truskawkowym i różyczkami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję marynatę do mięsa z oleju i przypraw - pieprzu, soli, tymianku i majeranku.
    Polędwicę oczyszczam z błon i kroję w plastry, lekko spłaszczam dłonią i nacieram marynatą (najlepiej zrobić mięso trochę wcześniej, aby poleżało w przyprawach kilka godzin).
    Konfiturę przekładam do garnuszka, wlewam wodę, dodaję posiekaną miętę oraz świeżo mielony pieprz. Gotuję na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszam.
    Mięso smażę na rozgrzanej patelni po około 1,5-2 minuty z każdej strony, osączam na ręczniku papierowym.
    Polędwiczkę polewam przygotowanym sosem.
  • 2. Ziemniaki obieram, następnie za pomocą obieraczki kroję w cieniutkie plasterki.
    Plastry układam jeden na drugim i zwijam w różyczki. Układam w formie do muffinów i kształtuję różyczki.
    Skrapiam olejem i oprószam przyprawą do ziemniaków oraz solą.
    Zapiekam około 45 minut w 190 stopniach.
  • 3. Roszponkę myję, osuszam i układam na dwóch talerzach. Każdą porcję polewam dwoma łyżeczkami smakowego oleju.
    Migdały prażę na suchej patelni, ser kroję w kostkę.
    Sałatę posypuję migdałami, następnie układam pokrojony ser.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować