Pomysł na szybki i pyszny obiad z niewielu składników.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
mały por
2 łyżki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
sól
świeżo zmielony pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Polędwiczka wieprzowa w sosie z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w ok 1,5cm plastry. każdy lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. W szerokim rondlu na niewielkiej ilości oleju obsmażyć każdy kawałek mięsa. Na koniec dodać grubo pokrojonego pora i przyprawę z pomidorów, chwilę smażyć. Podlać ok 1/2l gorącej wody i dusić pod przykryciem do czasu aż sos się zredukuje mniej więcej o połowę a mięso będzie miękkie.
Komentarze