Polędwiczka wieprzowa w sosie z porów

4.5 (195 ocen)

Pomysł na szybki i pyszny obiad z niewielu składników.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    mały por
    2 łyżki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Polędwiczka wieprzowa w sosie z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w ok 1,5cm plastry. każdy lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. W szerokim rondlu na niewielkiej ilości oleju obsmażyć każdy kawałek mięsa. Na koniec dodać grubo pokrojonego pora i przyprawę z pomidorów, chwilę smażyć. Podlać ok 1/2l gorącej wody i dusić pod przykryciem do czasu aż sos się zredukuje mniej więcej o połowę a mięso będzie miękkie.

Porady

Podawać z ryżem i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Por Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować