Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Kremowy, szpinakowy sos i krucha, delikatna polędwiczka to pyszne zestawienie. Polecam na pyszny obiadek.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 duża polędwiczka,
    • Około 200 gram świeżych listków szpinaku,
    • Olej do smażenia,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 0,5 szklanki śmietany kremówki,
    • Łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielona polędwiczka 1. Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Osuszoną kroimy w plastry około 1,5-2 cm.
  • rozbijanie 2. Otrzymane plasterki delikatnie rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem.
  • smażenie 3. Tak przygotowane obsmażamy z każdej strony po 2-3 minuty. Gotowe przekładamy do garnka z przykrywką, tak by pozostały ciepłe.
  • sporządzanie sosu 4. Teraz przystępujemy do przygotowania szpinaku.
    Na patelni rozpuszczamy masło. Na rozpuszczone dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty i osuszony szpinak. Przysmażamy go do utraty objętości. Następnie dodajemy do niego przyprawy do smaku oraz śmietankę. Całość podgrzewamy razem około 3 minuty i gotowe.
    Przygotowaną wcześniej polędwiczkę podajemy w towarzystwie otrzymanego sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowo śmietanowym

To może cię zainteresować