Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym

4.47 (154 ocen)

  • 30 min

Soczyste kawałki indyczego mięsa w aromatycznym sosie na bazie śmietany, szpinaku i czosnku. Sos jest kremowy i delikatny dzięki dodatkowi odrobiny serka topionego. Polecam na szybki i bardzo smaczny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • -75 dag filetu z indyka
    -400 g mrożonego siekanego szpinaku w bryłce
    -100 ml śmietany 30%
    -50 g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą lub z ziołami
    -3 ząbki czosnku
    -olej do smażenia
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Indyk w sosie szpinakowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dość dużą kostkę. Solimy, pieprzymy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem aż całkiem się rozmrozi (mieszamy od czasu do czasu). Gdy szpinak się rozpadnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony na kawałki serek i mieszamy do całkowitego jego roztopienia. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy i dusimy około 3 minuty.
  • 3. Sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty aby smaki się połączyły.

Porady

Tak przygotowany sos podajemy według uznania z ulubionym makaronem lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Indyk Serek Śmietana Szpinak Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować