Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miętowa polędwiczka na puree limonkowym z pysznym sosem rabarbarowo-truskawkowym z dodatkiem miodu z mniszka to kwintesencja wiosny na talerzy, a na dodatek pyszne to i zdrowe :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka o wadze 35-400
    ½ łyżeczki oliwy
    ½ pęczka świeżej mięty
    Sól, pieprz
    Puree limonkowe
    3 średniej wielkości ziemniaki
    Skórka otarta z ¼ limonki
    Sok z ¼ limonki
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka śmietany 30 %
    Sól, pieprz
    Sos rabarbarowo-truskawkowy
    2 łodygi rabarbaru
    100 gram truskawek
    1 kieliszek wody
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    1-2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowania zaczynamy od sosu: rabarbar obieramy kroimy na kawałki wkładamy do rondelka, dodajemy pozbawione szypułek i pokrojone truskawki, wlewamy kieliszek wody i gotujemy na wolnym ogniu około 1-15 minut.

    Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze 5 minut. Sos przecieramy przez sitko i ponownie przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku miodem mniszkowym i odparowujemy nadmiar wody aż do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy na bok. Miętę drobno siekamy.

    Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy, pieprzymy, delikatnie smarujemy oliwą i obtaczamy dokładnie w posiekanej mięcie. Mięso układamy na folii spożywczej i dokładnie je zawijamy ( tworząc cukiereczek). W garnku gotujemy wodę i do gorącej wody wkładamy zawiniętą polędwiczkę gotujemy ją 20-25 minut.

    Ziemniaki gotujemy, odcedzamy – obijamy je na puree, dodajemy masło i śmietankę, wlewamy sok z limonki i otartą skórkę – całość razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Ugotowane mięso wyciągamy z wody, wyjmujemy z folii i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Sos podgrzewamy wylewamy po porcji na talerz, na środku nakładamy porcję puree, a na nim układamy przestudzone, pokrojone w plastry mięso, dekorujemy ćwiartkami truskawek i serwujemy gorące, smacznego : )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować