Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim

0 (0 ocen)

Soczyste polędwiczki, otulone chrupiącym ciastem francuskim i wyrazistą pastą z czarnych oliwek. Świetna propozycja na niedzielny obiad czy rodzinne przyjecie.

Składniki:

  • polędwica wieprzowa 450g
    sól, czarny pieprz, tymianek
    masło klarowane do smażenia
    200g czarnych oliwek
    2 łyżki oliwy z oliwek
    ½ szklanki orzechów włoskich
    3 łyżki startego parmezanu
    płat ciasta francuskiego
    jajko
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola , świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

    Oliwki odsączamy z zalewy i umieszczamy w kielichu blendera z orzechami, oliwa i startym parmezanem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.

    Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie rozsmarowujemy pastę z czarnych oliwek i orzechów. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
    Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Polędwiczka w cieście francuskim

To może cię zainteresować