Jeżeli ktoś lubi połączenie mięsa z ciastem francuskim, to danie mu na pewno posmakuje :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
pół op.ciasta francuskiego (ok.87 g)
200 g świeżego szpinaku
100 g sera feta
80 g czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
zółtko do posmarowania
siemię lniane do posypania
olej do smażenia
Polędwiczka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Wstawić na 2 godz.w chłodne miejsce. Następnie krótko podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.Oprószyć solą.
2.Szpinak opłukać pod zimną wodą i odparować na suchej patelni. Dodać pozostały czosnek i gałkę muszkatołową. Wystudzić. Ser pokroić w niewielką kostkę, oliwki osączyć i przekroić na pół.
3.Ciasto francuskie rozłożyć i ponacinać (po obu stronach ciasta zostawiając pusty środek), pod ukosem na 1,5 cm paski. Na środku ciasta wyłożyć polędwiczkę, na niej szpinak oraz fetę i oliwki.
4.Z paseczków ciasta przeplatać warkocz, tak aby zakryć cały farsz. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st przez ok.20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze