Polędwiczka w cieście francuskim

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeżeli ktoś lubi połączenie mięsa z ciastem francuskim, to danie mu na pewno posmakuje :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    pół op.ciasta francuskiego (ok.87 g)
    200 g świeżego szpinaku
    100 g sera feta
    80 g czarnych oliwek
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    zółtko do posmarowania
    siemię lniane do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Polędwiczka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Wstawić na 2 godz.w chłodne miejsce. Następnie krótko podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.Oprószyć solą.
  • 2. Szpinak opłukać pod zimną wodą i odparować na suchej patelni. Dodać pozostały czosnek i gałkę muszkatołową. Wystudzić. Ser pokroić w niewielką kostkę, oliwki osączyć i przekroić na pół.
  • 3. Ciasto francuskie rozłożyć i ponacinać (po obu stronach ciasta zostawiając pusty środek), pod ukosem na 1,5 cm paski. Na środku ciasta wyłożyć polędwiczkę, na niej szpinak oraz fetę i oliwki.
  • polędwiczka w cieście francuskim 4. Z paseczków ciasta przeplatać warkocz, tak aby zakryć cały farsz. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st przez ok.20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować