Podudzia w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Macie może ochotę na szybki w wykonaniu a do tego smaczny obiad ? Z wielką przyjemnością podam wam dziś taki przepis. Jeżeli macie również pieczarki które kupiliście wcześniej i o nich zapomnieliście to możecie je dodać do takiego obiadu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g podudzia z kurczaka,

    12 sztuk pieczarek 200 g przed oczyszczeniem,

    1 łyżka przyprawy do kurczaka,

    0,5 łyżki lubczyk suszony,

    0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,

    2 łyżki oleju,

    1 szklanka wody przegotowanej letniej ( szklanka poj. 210 ml ),

    2 łyżki śmietany 18 %,

    0,5 łyżeczki cukru,

    1 mały pęczek natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Podudzia w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotować podudzia dokładnie je wymoczyć, następnie odlać wodę całkowicie, wsypać przyprawy i wlać olej, wymieszać i zostawić na piętnaście minut aby mięso przegryzło się z dodanymi przyprawami.
  • obiad 2. Jak już podudzia w przyprawach odstały swój czas na głęboką patelnię przełożyć je z całą zawartością z miski i podsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Jak już są wystarczająco podsmażone wlać wodę i od razu dodać oczyszczone pieczarki pokrojone nie za cienko, całość dusić pod przykryciem na małym ogniu. Czym ciemniejsze pieczarki tym lepszy będzie sos.
  • obiad 3. W czasie duszenia się mięsa z pieczarkami gdy już prawie wyparowuje dodana woda przygotować śmietanę rozprowadzić ją z cukrem oraz sosem gorącym z mięsa wtedy się nie zważy podczas dodawania do mięsa. Wlać przygotowaną śmietanę i chwilę poddusić pod przykryciem do czasu powstania gęstego sosu, w trakcie duszenia dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze poddusić aby pietruszka zmiękła.
  • obiad 4. Tak przygotowane podudzia w sosie pieczarkowym podałam z makaronem wstążeczki ugotowanym osobno, dodatkowo zrobiłam surówkę ze szczypioru, pomidora malinowego oraz sera feta. Jeżeli ktoś nie lubi zieleniny w mięsie można pominąć ja bez włoszczyzny nie wyobrażam sobie jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować