Podlaskie pierożki - serduszka

5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię urozmaicać potrawy i zaskakiwać moich najbliższych.

Składniki:

  • Ciasto:
    80 dag ugotowanych ziemniaków,
    30dag mąki pszennej,
    jajko,
    sól morska.

    Farsz:
    1/2 szkl. kaszy gryczanej,
    15dag chudego twarogu,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    10dag wędzonego boczku,
    2 łyżki startego żółtego sera,
    sól morska,
    pieprz świeżo zmielony
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Podlaskie pierożki - serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowe podlaskie pierożki 1. Ziemniaki zmielić, dodać przesianą mąkę, dużą szczyptę soli oraz jajko. Zagnieśc gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować podsypując blat mąką. Foremką do ciasteczek wycinać serduszka.
  • Surowe podlaskie pierożki2 2. Kaszę wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować na sypko i odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Zdjąć z patelni, dodać do kaszy. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać do farszu. Dorzucić posiekany czosnek, starty ser oraz pokruszony twaróg. Oprószyć do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • Surowe podlaskie pierożki3 3. Nakładać po łyżeczce farszu na serce, przykryć drugim serduszkiem i przy pomocy widelca zlepić brzegi pierożków. Ułożyć na blasze, piec ok. 20min w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować