Podlaskie pyzy z mięsem

4 (2 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyzy ziemniaczane ze skwarkami, przysmak z Podlasia.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki 4 kg po obraniu
    mięso wieprzowe z łopatki 1 kg
    mąka ziemniaczana pół szklanki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    cebula 2 szt.
    smalec
    podgardle wieprzowe 10 dag
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Podlaskie pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę ścieramy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną odciskamy do miseczki,czekamy aż się osiądzie. Zlewamy powoli wodę, a osiadły krochmal dodajemy do odciśniętej pulpy. Ugotowane ziemniaki odlewamy, studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki mieszamy z ziemniaczaną pulpą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W między czasie gotujemy mięso, studzimy i mielimy. Zmielone mięso doprawiamy przyprawami. Z masy ziemniaczanej i mielonego mięsa formujemy pyzy. Uformowane pyzy wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia pyz do góry. Ugotowane pyzy wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. W między czasie smażymy na smalcu pokrojone w kostkę podgardle wieprzowe do zarumienionych skwarek, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli. Pyzy podajemy na gorąco polane tłuszczem i posypane skwarkami z cebulką.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

3 (1 ocen)

pyzy

3 (1 ocen)

pyzy z mięsem

viki2903 pyzy 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować