Podhalański żurek na wędzonym oscypku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i czosnek pokrojony w plasterki. Zagotować.
2.Dodać kiełbasy. Na patelni zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać do zupy. Wsypać majeranek. Gotować ok. 20 minut. Oscypek obkroić ze skórki i dodać skórkę do żurku. Wlać zakwas. Gotować jeszcze chwilę.
3.Na koniec dodać śmietanę hartując ją wcześniej odrobiną zupy by się nie zważyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kiełbasę wyjąć, pokroić w plasterki i poukładać na talerzach. Zalać gorącym żurkiem i posypać startym na tarce oscypkiem. Podawać z pieczywem.
Komentarze