Podhalański żurek na wędzonym oscypku

  • wyświetlono: 2124 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Oryginalny przepis zakopiańskiej gaździny.

kasik1p3
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

4 ziemniaki
0,5 l zakwasu na żur
1 oscypek
2 swojskie kiełbasy
4 listki laurowe
2 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
łyżka majeranku
1 cebula
150 ml kwaśnej śmietany
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Podhalański żurek na wędzonym oscypku

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i czosnek pokrojony w plasterki. Zagotować.
  • 2. Dodać kiełbasy. Na patelni zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać do zupy. Wsypać majeranek. Gotować ok. 20 minut. Oscypek obkroić ze skórki i dodać skórkę do żurku. Wlać zakwas. Gotować jeszcze chwilę.
  • 3. Na koniec dodać śmietanę hartując ją wcześniej odrobiną zupy by się nie zważyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Kiełbasę wyjąć, pokroić w plasterki i poukładać na talerzach. Zalać gorącym żurkiem i posypać startym na tarce oscypkiem. Podawać z pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

oscypekzupaWielkanockuchnia polskażursycące daniegóralskie smakiżurek podhalańskiżurek z oscypkiemWielkanoc na podhalu

Komentarze

Podobne przepisy

Żurek na w wędzonce

Dodane przez: Lidka Bawolska

Żurek na wędzonce

Zdarza mi się gotować często z...

Domowy zakwas na żurek

Dodane przez: Martyna1991

Domowy zakwas na żurek

Przygotowany w domu zakwas sprawia...

domowy zakwas

Dodane przez: Nina80

domowy zakwas na żurek

domowy zakwas na żurek, przygotowuje...

Żurek na domowym zakwasie

Dodane przez: Jaga85

Żurek na domowym zakwasie

Żur na domowym zakwasie smakuje...

Domowy zakwas na żurek

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Domowy zakwas na żurek

Chyba nikogo nie muszę przekonywać...

Prosty, szybki i zawiesisty żurek wielkanocny na wędzonej kiełbasie ( na zakwasie)

Dodane przez: Violetka76

Prosty, szybki i zawiesisty żurek wielkanocny...

Część tradycji wielkanocnej, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE