Podhalański żurek na wędzonym oscypku

4.51 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oryginalny przepis zakopiańskiej gaździny.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    0,5 l zakwasu na żur
    1 oscypek
    2 swojskie kiełbasy
    4 listki laurowe
    2 ząbki czosnku
    6 ziaren ziela angielskiego
    łyżka majeranku
    1 cebula
    150 ml kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Podhalański żurek na wędzonym oscypku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i czosnek pokrojony w plasterki. Zagotować.
  • 2. Dodać kiełbasy. Na patelni zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać do zupy. Wsypać majeranek. Gotować ok. 20 minut. Oscypek obkroić ze skórki i dodać skórkę do żurku. Wlać zakwas. Gotować jeszcze chwilę.
  • 3. Na koniec dodać śmietanę hartując ją wcześniej odrobiną zupy by się nie zważyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Kiełbasę wyjąć, pokroić w plasterki i poukładać na talerzach. Zalać gorącym żurkiem i posypać startym na tarce oscypkiem. Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować