Pleśniak ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smakowita odmiana pleśniaka urozmaicona budyniem a do tego pyszne i słodkie śliweczki ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    5 jajek
    1 kostka margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżka kakao
    ok 60-80 dag śliwek (zależy jak bardzo owocowe chcecie mieć
    ciastko )
    1 opakowanie kisielu malinowego
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    mleko do sporządzenia budyniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Kisiele

Pleśniak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z miękką margaryną, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dodajemy 1/2 szklanki cukru i wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 części: jedną większą oraz dwie mniejsze. Do jednej mniejszej części kruchego ciasta wsypujemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Ciasta schładzamy. W tym czasie gotujemy budyń a śliwki kroimy w kosteczkę
  • 2. Większą część ciasta wykładamy na dno blachy.Układamy śliwki. Na owoce wylewamy gorący budyń.Wygładzamy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ciasto kakaowe.
    Z białek ubijamy pianę. Wsypujemy szklankę cukru, kisiel i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na wierzch piany ścieramy mniejszy jasny kawałek ciasta. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 °C.

Porady

Zamiast śliwek można użyć inne sezonowe owoce np jabłka czy gruszki ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kisiel Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować