Pleśniak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z miękką margaryną, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dodajemy 1/2 szklanki cukru i wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 części: jedną większą oraz dwie mniejsze. Do jednej mniejszej części kruchego ciasta wsypujemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Ciasta schładzamy. W tym czasie gotujemy budyń a śliwki kroimy w kosteczkę
2.Większą część ciasta wykładamy na dno blachy.Układamy śliwki. Na owoce wylewamy gorący budyń.Wygładzamy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ciasto kakaowe.
Z białek ubijamy pianę. Wsypujemy szklankę cukru, kisiel i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na wierzch piany ścieramy mniejszy jasny kawałek ciasta. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 °C.
Porady
Zamiast śliwek można użyć inne sezonowe owoce np jabłka czy gruszki ;)
Komentarze