Pleśniak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. 2. Dołożyć cukier puder i cukier waniliowy wysiekać razem z margaryną (u mnie masło). 3. Wbić żołtka i wysiekąć razem ze śmietaną.Zagnieść szybko ciasto. 4. Ciasto podzielić na 3 cześci: Jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki, do drugiej dołożyc 2 łyżki kakao, zarobić, zawinąc w folię i włożyć do zamrażalnika, trzecią część -białą- zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. 5. Blaszkę wyłożyć papierem I wysmarować tłuszczem, rozmiar 25x35.
2.Ciasto białe z lodówki zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód blaszki.
3.Ułożyć połówki śliwek.
4.Na śliwki zetrzeć ciasto kakaowe.
5.Ubić pianę z białek ze szklanką cukru pudru, dodać budyń (mąkę ziemniaczaną) i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto kakaowe.
6.Na pianę na tarce zetrzeć ciasto białe z zamrażalnika.
7.Piec ok. 50 min. w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
Komentarze