PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI

4.47 (198 ocen)

  • 2 godz.

Proste ciasto ze śliwkami i bezą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 kostka masła/margaryny
    5 żółtek
    2 łyzki kakao
    1-2 łyżki gęstej smietany
    10 dag cukru pudru

    Piana:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki mąki kartoflanej (u mnie budyń śmietankowy bez cukru, ok. 3 łyżki)

    ok. 24 sliwek

Wystaw ocenę:

4.47 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pleśniak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania

    1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. 2. Dołożyć cukier puder i cukier waniliowy wysiekać razem z margaryną (u mnie masło). 3. Wbić żołtka i wysiekąć razem ze śmietaną.Zagnieść szybko ciasto. 4. Ciasto podzielić na 3 cześci: Jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki, do drugiej dołożyc 2 łyżki kakao, zarobić, zawinąc w folię i włożyć do zamrażalnika, trzecią część -białą- zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. 5. Blaszkę wyłożyć papierem I wysmarować tłuszczem, rozmiar 25x35.
  • image-0q7b7jh 2. Ciasto białe z lodówki zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód blaszki.
  • image-0oj0uwn 3. Ułożyć połówki śliwek.
  • image-217yjsv 4. Na śliwki zetrzeć ciasto kakaowe.
  • image-20aqx71 5. Ubić pianę z białek ze szklanką cukru pudru, dodać budyń (mąkę ziemniaczaną) i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto kakaowe.
  • image-0osvfp8 6. Na pianę na tarce zetrzeć ciasto białe z zamrażalnika.
  • 7. Piec ok. 50 min. w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować