Pleśniak ze śliwkami

4.49 (187 ocen)

Jesień bez śliwek byłaby smutna

Składniki:

  • Forma 40x25 cm
    Składniki ciasta:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 5 łyżek cukru
    • 6 żółtek
    • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 margaryna
    • Dodatkowo 2 łyżki kakao
    • Od 1-1,5 kg śliwek (wypestkowanych)
    Beza:
    • 100g płatków migdałowych
    • 6 białek
    • Szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić podzielić na trzy części do jednej dodać kakao. Z drugiej części zrobić kulę i włożyć do zamrażarki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę położyć jasną część ciasta, ciasto kakaowe, śliwki i ubite białka ze szklanką cukru. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z 100g płatków migdałowych, posypać bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować