Pleśniak ze śliwkami

0 (0 ocen)

To ciasto zna chyba każdy. Są różne jego wersje, ale ja zdecydowałam się na tą, którą robi od czasu do czasu moja mama. Smakowite półkruche ciasto, dużo owoców, pyszna pianka i oczywiście kruszonka na górze. Idealne ciasto na zbliżające się wielkimi krokami jesienne dni.

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki
    250g masła
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki cukru

    Warstwa owocowa:

    śliwki z dwóch kompotów (słoiki 1l)

    Pianka:

    1 szklanka cukru
    4 białka
    1 różowy kisiel
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pleśniak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 28cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  • 2. Owoce dokładnie odsączyć z kompotu.
  • 3. Mąkę, masło, cukier i żółtka wymieszać razem i połączyć tak, aby powstały grudki ciasta. Odłożyć część na kruszonkę. Do reszty dodać kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. Rozłożyć je w przygotowanej tortownicy i posmarować rozmąconym białkiem. Ułożyć gęsto śliwki.
  • 4. Przygotować piankę. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Dodać kisiel i jeszcze chwilę zmiksować. Pianę równomiernie rozsmarować na owocach i posypać odłożoną wcześniej kruszonką.
  • 5. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować