Pleśniak z papierówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie odcisnąć sok, jaki puściły jabłka. Z mąki, masła, 5 żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, blaszkę. Nakłuć widelcem i piec 10 minut w 180 stopni C. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na to jabłka. Z białek ubić pianę, na koniec wsypać do niej suchy budyń, wymieszać i wylać na jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na pianę i wstawić do piekarnika na 40 minut i piec w 180 stopni C. Na koniec, po ostudzeniu, posypać cukrem pudrem.
Komentarze