Wątróbka pieczona z jabłkami i cebulą

4.47 (159 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Soczysta i pyszna wątróbka w otoczeniu słodko-kwaśnych jabłek. Wspaniałe połączenie

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,5 kg wątróbki
    -2 kwaśne jabłka
    -2 cebule
    -ok. 3 łyżki mąki
    -2 łyżki masła
    -majeranek
    -sól, pieprz
    -olej
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Wątróbka pieczona z jabłkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić, umyć. W przypadku wieprzowej zalać ją mlekiem i pozostawić na ok 2 godziny. Przy drobiowej nie jest to konieczne. Osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć kawałki wątróbki ze wszystkich stron. Osączyć i posypać majerankiem.
    Jabłka umyć, obrać, oczyścić, pokroić na półplasterki. Łyżkę masła stopić na patelni, podsmażyć jabłka. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, zeszklić na tłuszczu po smażeniu jabłek.
    Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Rzędami ułożyć wątróbkę, cebulę i jabłka. Piec 30 minut w temp. ok. 175 st. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem (chociaż dla mnie jest idealna bez przyprawiania :-)), opcjonalnie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Podroby Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować