Pomarańczowa babeczka z czekoladą.

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób

Niezwykle pachnąca cytrusami babeczka z kawałkami chrupiącej czekolady.

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/4 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki oleju roślinnego
    3/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    skórka z 2 pomarańczy
    1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babki

Pomarańczowa babeczka z czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Odstawić na bok. W drugiej misce za pomocą miksera ubić jajka na najwyższej prędkości, przez około 3 minuty. Stopniowo dodawać cukier i kontynuować ubijanie przez kolejne 2-3 minuty. Zmniejszyć prędkość i dodawać olej, mleko i sok z pomarańczy. Dodać suche składniki, cukier waniliowy oraz skórkę z pomarańczy. Ubijać do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Piec w 175°C przez około 40 minut. Ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować