Placuszki z cukinii z marchewką i parmezanem

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Popularne placuszki urozmaiciłam dodając startą drobno marchew, szczypiorek i parmezan.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 młode cukinie żółte
    1 młoda marchewka
    mały pęczek szczypiorku
    2 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki jasnej kaszki orkiszowej
    3 łyżki mąki pszennej
    4 jajka
    sól morska do smaku
    pieprz ziołowy
    Do podania:
    gęsta kwaśna śmietana lub jogurt typu greckiego
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki z cukinii z marchewką i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Na tarce o grubym oczku ścieramy cukinie. Marchewkę ścieramy na drobnym oczku. Szczypiorek kroimy.
    Odciskamy cukinię z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy kaszkę, mąkę, marchew, szczypiorek, parmezan, jajka, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy placuszki i smażymy na rumiano z obu stron. Wykładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Placuszki podajemy z jogurtem lub śmietaną i posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować