Placuszki z cukinii i tofu

4.49 (179 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i tofu. Dodatek serka sojowego sprawi, że nasze placuszki zyskają sporą porcję białka oraz lekko wędzonego smaku. Idealnie komponują się z dodatkiem jogurtu greckiego lub sosu pomidorowego. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 średnie cukinie
    - 150 g wędzonego tofu
    - 1 niewielka cebula
    - 8 łyżek mąki
    - 2 jajka
    - 2 łyżki mleka
    - mały pęczek natki pietruszki
    - sól i pieprz do smaku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki z cukinii i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinię lekko odciskamy i odlewamy nadmiar soku.
  • 2. Do cukinii dodajemy startą na tarce cebulę oraz wędzone tofu, jajka, mleko, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje masy i smażymy je z obu stron na lekko rumiany kolor. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować