Kotleciki z cukinii z quinoa i parmezanem

  • wyświetlono: 436 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Jeśli jesteś seromaniakiem to ten przepis jest dla Ciebie. Smak parmezanu jest tutaj na pierwszym miejscu. Tak przygotowane kotleciki podajemy z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Quinoę możesz ugotować kilka dni wcześniej wówczas kotleciki przygotujesz jeszcze szybciej.

Cukiereczek
  • 10 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

• ½ szklanki quinoa (100g),
• 1 szklanka wody,
• 3 ząbki czosnku,
• 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach,
• 1 jajko,
• 1 szklanka startego parmezanu (lub innego twardego sera),
• ½ - 2/3 szklanki bułki tartej,
• 3 ząbki czosnku,
• ½ łyżeczki oregano,
• Olej do smażenia (około 3 łyżki),
• Sól,
• Pieprz,

Sposób przygotowania przepisu:

Kotleciki z cukinii z quinoa i parmezanem

  • 1. Quinoę (czyli białą komosę ryżową) gotujemy przez 15 minut w 1 szklance wody. Następnie ją studzimy.
    Startą cukinię umieszczamy na sitku i posypujemy ½ łyżeczki soli. Odstawiamy ją na około 15 minut. Następnie dokładnie ją odciskamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkłądamy quinoę, czosnek, parmezan, cukinię. Wbijamy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęstą masę, z której uda się formować kotleciki. Doprawiamy masę oregano, solą i pieprzem do smaku.
    Z masy cukiniowej formujemy 10 małych kotlecików.
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na rumiano, około 3-4 minuty z każdej strony.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kotletybez mięsaparmezankolacjaobiadwegetariańskiezdrowoobiad na piątekquinoakomosa ryżowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Warzywa z kaszą quinoa

Dodane przez: bogusia82

Warzywa z kaszą quinoa

To smaczne i sycące danie przygotowałam...

Pappardelle z podgrzybkami i parmezanem

Dodane przez: Dzarkos

Pappardelle z podgrzybkami i parmezanem

Potrawa której smak podbije podniebienia...

image-0i05i1b

Dodane przez: Słodkamuffinka

Carbonara z boczkiem i parmezanem

http://ostrapapryczka.blog.pl/2013/09/30/carbonara-z-boczkiem-i-parmezanem/

kotleciki z cukinii

Dodane przez: adzia

Kolorowe kotleciki z cukinii

Lekkie danie na obiad i kolację.

KOPERKOWE KOTLETY MIELONE Z QUINOA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KOPERKOWE MIELONE Z QUINOA

Niezwykle delikatne, aromatyczne...

Pierś z indyka z quinoa

Dodane przez: Bernadetta

Pierś z indyka z quinoa

Komosę ryżową odkryłam niedawno...