Kotleciki z cukinii z quinoa i parmezanem

4.97 (171 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeśli jesteś seromaniakiem to ten przepis jest dla Ciebie. Smak parmezanu jest tutaj na pierwszym miejscu. Tak przygotowane kotleciki podajemy z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Quinoę możesz ugotować kilka dni wcześniej wówczas kotleciki przygotujesz jeszcze szybciej.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ szklanki quinoa (100g),
    • 1 szklanka wody,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach,
    • 1 jajko,
    • 1 szklanka startego parmezanu (lub innego twardego sera),
    • ½ - 2/3 szklanki bułki tartej,
    • 3 ząbki czosnku,
    • ½ łyżeczki oregano,
    • Olej do smażenia (około 3 łyżki),
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

4.97 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z cukinii z quinoa i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Quinoę (czyli białą komosę ryżową) gotujemy przez 15 minut w 1 szklance wody. Następnie ją studzimy.
    Startą cukinię umieszczamy na sitku i posypujemy ½ łyżeczki soli. Odstawiamy ją na około 15 minut. Następnie dokładnie ją odciskamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkłądamy quinoę, czosnek, parmezan, cukinię. Wbijamy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęstą masę, z której uda się formować kotleciki. Doprawiamy masę oregano, solą i pieprzem do smaku.
    Z masy cukiniowej formujemy 10 małych kotlecików.
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na rumiano, około 3-4 minuty z każdej strony.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa) Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować