Placuszki czekoladowo-bananowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny obiad na słodko

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 5 dojrzałych bananów
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki kakao
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - szczypta soli
    - mała tabliczka czekolady
    - 2 garści orzechów włoskich
    - olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Naleśniki

Placuszki czekoladowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bananny obieramy ze skóek, kroimy na mniejsze części i blendujemy na jednolitą masę;
    2. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodą i szczyptę soli, mieszamy i dodajemy zblendowane banany i ponownie mieszamy;
    3. Do niedużego naczynia wlewamy 2-3 łyżki wody, wrzucamy pokruszoną czekoladę, stawiamy na gaz i gotujemy, aż cała czekolada się rozpuści;
    4. w międzyczasie na patelnię z rozgrzanym olejem wykładamy łyżką masę bananowo-kakaową i smażymy z obu stron placki;
    5. Usmażone placuszki wykładamy na talerz, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami.

Porady

Do placuszków można też dodać drobnoposiekaną, suszoną żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować