Placuszki czekoladowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bananny obieramy ze skóek, kroimy na mniejsze części i blendujemy na jednolitą masę;
2. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodą i szczyptę soli, mieszamy i dodajemy zblendowane banany i ponownie mieszamy;
3. Do niedużego naczynia wlewamy 2-3 łyżki wody, wrzucamy pokruszoną czekoladę, stawiamy na gaz i gotujemy, aż cała czekolada się rozpuści;
4. w międzyczasie na patelnię z rozgrzanym olejem wykładamy łyżką masę bananowo-kakaową i smażymy z obu stron placki;
5. Usmażone placuszki wykładamy na talerz, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami.
Porady
Do placuszków można też dodać drobnoposiekaną, suszoną żurawinę.
Komentarze