Zapiekanka warzywna w sosie śmietanowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekkie danie, pełne witamin i mikroelementów.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duży kalafior
    - duży brokuł
    - 2-3 duże marchewki
    - 2 szklanki mleka
    - 2 100-gramowe kostki sera topionego o smaku śmietankowym
    - przyprawa uniwersalna
    - sól
    - pieprz
    - kasza kuskus (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dodatki

Zapiekanka warzywna w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka warzywna 1. 1. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, marchew kroimy w plastry a następnie przekrajamy na pół, następnie wszystkie warzywa gotujemy w osolonej wodzie, aż staną się lekko miękkie;
    2. Do rondelką wlewamy mleko oraz wrzucamy ser topiony, doprawiamy niewielką ilością przyprawy uniwersalnej i pieprzu. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, do momentu aż ser się rozpuszći i powstanie jednolita masa;
    3. Odcedzone warzywa wykładamy do brytfanki/naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.20 minut.
    4. Najlepiej podawać z kaszą kuskus, która zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

4.45 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo- serowym

To może cię zainteresować