Placki z kalarepki

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak, wiem, kolejny przepis na placki. Po prostu musiałem go wypróbować. Na pewno nie jest to alternatywa placków ziemniaczanych. Daleko im do nich, szczególnie do tych z białym serem. Znacznie bliżej do placków z cukinii. Koneserom tych ostatnich na pewno przypadną do gustu.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kalarepki (około 1 kg)
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 jajka
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka suszonego tymianku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z kalarepki 1. Kalarepki i cebule ścieramy na wiórki. Przekładamy na sito, odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Do masy wbijamy jajka, wsypujemy tymianek oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować