Placki ziemniaczane ze smakiem kalarepki i kaszą manną

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane zawsze cieszą się powodzeniem. Te są wzbogacone o kalarepkę. Kwaśna śmietana jest dopełnieniem smaku.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    cebula cukrowa
    mała kalarepka
    2 jajka
    łyżka śmietany 18%
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki kaszy manny
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
    śmietana 18 %
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane ze smakiem kalarepki i kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć na sito żeby pozbyć się płynu, a następnie dobrze odcisnąć. Z naczynia wylać płyn, a skrobie pozostawić.
    Cebulę i kalarepkę zetrzeć też na tarce na drobnych oczkach. Dodać ziemniaki z sita i skrobię, która zebrała się na dnie naczynia po odciśnięciu ziemniaków.
    Dodać rozbełtane jajka, śmietanę, mąkę pszenną i kaszę mannę. Wszystko pomieszać. Dodać jeszcze pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Jeśli masa jest zbyt luźna, to dodać kaszy i mąki.
    Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć placki. Nakładać porcje masy na patelnię i delikatnie wyrównywać. Smażyć po obu stronach na złoty kolor.
    Podawać z kwaśną śmietaną.
    Smacznego

Porady

Takie placki można podać z gulaszem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować