Placki ziemniaczane ze smakiem kalarepki i kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć na sito żeby pozbyć się płynu, a następnie dobrze odcisnąć. Z naczynia wylać płyn, a skrobie pozostawić.
Cebulę i kalarepkę zetrzeć też na tarce na drobnych oczkach. Dodać ziemniaki z sita i skrobię, która zebrała się na dnie naczynia po odciśnięciu ziemniaków.
Dodać rozbełtane jajka, śmietanę, mąkę pszenną i kaszę mannę. Wszystko pomieszać. Dodać jeszcze pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Jeśli masa jest zbyt luźna, to dodać kaszy i mąki.
Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć placki. Nakładać porcje masy na patelnię i delikatnie wyrównywać. Smażyć po obu stronach na złoty kolor.
Podawać z kwaśną śmietaną.
Smacznego
Komentarze