Placki twarogowe ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i sycące placki przygotowane na bazie twarogu i kaszy manny idealnie nadają się na śniadanie.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) szklanka kaszy manny (250 ml)
    2) szklanka mleka (250 ml)
    3) 1 jajko
    4) 100 g twarogu
    5) 50 g sera żółtego
    6) kilka gałązek szczypiorku
    7) sól, pieprz
    8) szczypta gałki muszkatołowej
    9) olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Ser

Placki twarogowe ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę manną zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia.
  • 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem, a ser żółty ścieramy na tarce.
  • 3. Szczypiorek drobno siekamy.
  • 4. Żółtko oddzielamy od białka. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę.
  • 5. Do namoczonej kaszy manny dodajemy rozdrobniony twaróg, starty ser żółty, posiekany szczypiorek i żółtko oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową) i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
  • 6. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem łyżką układamy placki i smażymy je z obu stron aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Ser żółty Szczypiorek Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować