Dzisiaj propozycja na śniadanie lub na obiad, czyli placki bananowe ze szczyptą cynamonu. Placki bananowe posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Palce lizać, polecam!
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 dojrzałe banany
2 małe jajka
200 ml mleka
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
Placki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dojrzałe banany średniej wielkości rozgnieść za pomocą widelca. Do rozgniecionych bananów dodać mleko oraz całe jajka. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, porządną szczyptę cynamonu i cukier puder. Cukier puder można zastąpić miodem lub ksylitolem. Wszystko miksować przez minutę, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Ciasto odstawić na 2 minuty. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę masła klarowanego lub oleju. Nakładać po 1 łyżce ciasta i smażyć okrągłe placuszki na małym ogniu z obu stron. Po usmażeniu podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze