Placek ziemniaczany XXXL z serem, pieczarkami, boczkiem i jajkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wzbogacone serem, pieczarkami, tradycyjne placki ziemniaczane, pieczone z jajkiem sadzonym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki 2 duże porcje:

    ziemniaki młode 40 dag
    ser żółty 10 dag
    jajka 3 szt.
    mąka pszenna 2 łyżki
    sól pół łyżeczki
    pieprz czarny pół łyżeczki
    pieprz ziołowy pół łyżeczki
    boczek wędzony 6 plastrów
    pieczarki 2 szt duże
    szczypior
    bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek ziemniaczany xxxl z serem, pieczarkami, boczkiem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, wymte ziemniaki, pieczarkę i ser ścieramy na dużych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, wbijamy jajko,mieszamy. Masę ziemniaczaną wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do zarumienienia się placka. W międzyczasie smażymy pokrojony boczek wędzony z pieczarkami i drobno pokrojoną cebulką ze szczypiorem. Na placek wykładamy usmażony boczek z pieczarkami robiąc takie miejsca dla jajek które w te miejsca wbijemy. Ja zrobiłam dwa miejsca do których wbiję po 1 jajku. Całość posypuję pozostałym szczypiorem z cebulką i ponownie piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż jajka ładnie się zetną. Upieczony placek kroimy na dwie równe części, dekorujemy bazylią.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować