Placki dyniowo-ziemniaczane z twarogiem

4.49 (177 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To zdrowa odmiana placków ziemniaczanych z większą przewagą dyni, a dodatkowym atutem jest użyty w nich zdrowy biały twaróg. Są delikatne w smaku, i ciężko wyczuć ,że są zrobione z dyni.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 0,5 kg oczyszczonego miąższu z dyni,
    3 średnie ziemniaki,
    200 gramów białego twarogu,
    1 cebula,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka mąki pszennej,
    2 łyżki majonezu,
    1 jajko,
    1 łyżeczka wegety,
    sól i pieprz wg.uznania,
    natka pietruszki lub koperek.
    Olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Placki dyniowo-ziemniaczane z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki dyniowe 1. Dynię oczyszczamy ze środka, kroimy na mniejsze paski , obieramy z twardej skóry i płuczemy. Tak samo obieramy i myjemy ziemniaki oraz cebulę. Ścieramy wszystko na tarce o dużych oczkach. Po starciu odciskamy masę z nadmiaru płynu, który puszczą.
    Dodajemy do masy resztę składników.
  • placki dyniowe 2. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do wyrazistego smaku.
  • placki dyniowe 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jajka Sery Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować