Placek ziemniaczany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki umyj, obierz
2. Zetrzyj na tarce, odstaw
3. Odciśnij część powstałego płynu
4. Rozgrzej dużą patelnię i wlej nieco oleju
5. Na rozgrzanym tłuszczu smaż przez ok. 5 minut ziemniaki stale mieszając
6. Ziemniaki przełóż do miski
7. Pokrój drobniutko umyte pieczarki oraz cebulkę
8. Zeszklij cebulkę na oleju , poczym dodaj posiekany ząbek czosnku i pieczarki i smaż przez kilka minut
9. Rozgrzej piec do temperatury 170*C
10. Wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia
11. Do masy ziemniaczanej dodaj pieczarki, jajka, sól, pieprz oraz posiekaną drobniutko
natkę pietruszki
12. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki
13. Wyłóż masę do formy i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut- aż wierzch placka lekko się zarumieni
14. Upieczony placek wyłóż na talerz i pokrój na porcje
15. Podaj na sałacie przybrany pomidorkami z pikantnym dipem.
Komentarze