Placek z malinami i jeżynami

4 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne i puchate ciasto, pełne owoców :) Idealne do kawy, na wizytę niespodziewanych gości :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    200 g masła
    1,5 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    cukier puder do oprószenia
    400 g malin i jeżyn
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Placek z malinami i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztop i wystudź. Jajka (w temp. pokojowej) ubij z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Następnie cienką strużką wlej roztopione, wystudzone masło. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z masą jajeczną. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.
  • 2. Dno blaszki o wym.24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylewaj naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Na wierzchu powtykaj umyte i oczyszczone owoce. Ciasto piecz ok.50 minut w 180 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować