Keks z malinami i jeżynami

4.5 (158 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto do kawy, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie. Równie pyszne z jabłkami, wiśniami, czereśniami czy brzoskwinią :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    2 szklanki mąki
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    500 g malin i jeżyn
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Babki

Keks z malinami i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzyj na puch, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i połącz z masą. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połącz z całością.
  • 2. Podłużną blachę na babkę (o dł.40 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż połowę ciasta. Wyłóż połowę owoców.Na owoce wylej pozostałe ciasto i powtykaj pozostałe maliny i jeżyny. Babkę piecz ok.45-50 minut w 180 st.(do tzw.suchego patyczka).
  • 3. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Rozsmarować na cieście i dowolnie udekorować. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Owoce Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować