Placek z brzoskwiniami, budyniem z nutellą i pianką

0 (0 ocen)

Smakując raz, aż trudno powstrzymać się od sięgnięcia po kolejny kawałek. Ciasto zrobiło furorę na rodzinnym spotkaniu, a następnego dnia nie został już ani okruszek. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    1/3 szklanki cukru
    3 żółtka
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń:
    1 L mleka
    400 g kremu o smaku czekoladowo - orzechowym typu Nutella
    1/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    3 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)

    Pianka:
    6 białek (zimne - z lodówki)
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka)
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    ok. 500 g brzoskwiń
    1 - 2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek z brzoskwiniami, budyniem z nutellą i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek z brzoskwiniami, budyniem z nutellą i pianką 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 10 min (180 st. C).
  • Placek z brzoskwiniami, budyniem z nutellą i pianką 2. Wstępnie podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Posypać równomiernie bułką tartą i wyłożyć pozbawionymi pestek i pokrojonymi na małe kawałki owocami.
  • Placek z brzoskwiniami, budyniem z nutellą i pianką 3. Mleko wlać do garnka, wsypać cukier i 3 opakowania budyniu - dokładnie wymieszać. Nadal mieszając, ugotować gęsty krem. Garnek zdjąć z ognia, dodać Nutellę i wymieszać. Do kremu dołożyć żółtka, następnie energicznie wymieszać.
  • Placek z brzoskwiniami, budyniem z nutellą i pianką 4. Przygotowaną masę wyłożyć na brzoskwinie. Formę ponownie włożyć do piekarnika - piec 30 min (180 st. C).
  • Placek z brzoskwiniami, budyniem z nutellą i pianką 5. Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli, cukier oraz proszek budyniowy. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika. Budyń pokryć przygotowaną pianką.
  • Placek z brzoskwiniami, budyniem z nutellą i pianką 6. Ciasto po raz kolejny włożyć do piekarnika i piec jeszcze 20 - 25 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować