Smakując raz, aż trudno powstrzymać się od sięgnięcia po kolejny kawałek. Ciasto zrobiło furorę na rodzinnym spotkaniu, a następnego dnia nie został już ani okruszek. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
250 g miękkiego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
1 L mleka
400 g kremu o smaku czekoladowo - orzechowym typu Nutella
1/4 szklanki cukru
3 żółtka
3 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)
Pianka:
6 białek (zimne - z lodówki)
2 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka)
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 500 g brzoskwiń
1 - 2 łyżki bułki tartej
Placek z brzoskwiniami, budyniem z nutellą i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 10 min (180 st. C).
2.Wstępnie podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Posypać równomiernie bułką tartą i wyłożyć pozbawionymi pestek i pokrojonymi na małe kawałki owocami.
3.Mleko wlać do garnka, wsypać cukier i 3 opakowania budyniu - dokładnie wymieszać. Nadal mieszając, ugotować gęsty krem. Garnek zdjąć z ognia, dodać Nutellę i wymieszać. Do kremu dołożyć żółtka, następnie energicznie wymieszać.
4.Przygotowaną masę wyłożyć na brzoskwinie. Formę ponownie włożyć do piekarnika - piec 30 min (180 st. C).
5.Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli, cukier oraz proszek budyniowy. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika. Budyń pokryć przygotowaną pianką.
6.Ciasto po raz kolejny włożyć do piekarnika i piec jeszcze 20 - 25 min (180 st. C).
Komentarze