Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem

0 (0 ocen)

Ciasto w konsystencji przypomina typowy tort przekładany kremem. Jest to sernik na piernikowym spodzie, z dodatkiem brzoskwiń i rabarbaru. Oprócz masy serowej, ciasto ma także pyszny grysik na mleku z dodatkiem Nutelli. Całość pokryta pianką z piernikową nutą. Pychotka warta spróbowania. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki kaszy manny
    1/3 szklanki cukru
    4 żółtka
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżeczki przyprawy o piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg serka naturalnego delikatnego 7,5% (wiaderko)
    1/3 szklanki cukru
    150 g stopionego masła
    4 jajka
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)

    Gryski:
    1 L mleka
    1 szklanka kaszy manny
    400 g kremu o smaku czekoladowo - orzechowym typu Nutella
    3 żółtka

    Pianka:
    7 białek (zimne - z lodówki)
    1 kopiasta łyżka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    300 g brzoskwiń
    100 g rabarbaru
    1 - 2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 15 min (180 st. C). Wstępnie podpieczone ciasto równomiernie posypać bułką tartą, następnie obłożyć pokrojonym na małe kawałki rabarbarem i rozdrobnionymi, uprzednio pozbawionymi pestek brzoskwiniami.
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 2. W garnku zagotować mleko na grysik. Powoli wsypać kaszę, mieszając. Nadal mieszając, gotować kilka minut, do uzyskania gęstego kremu. Garnek zdjąć z palnika, dodać Nutellę i dokładnie wymieszać. Dołożyć żółtka, po czym energicznie wymieszać.
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 3. Masę wyłożyć na brzoskwinie i rabarbar.
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal miksując, wsypać cukier. Dodać mąkę oraz przyprawę do pieczenia - dokładnie wymieszać. Formę wyjąć z piekarnika. Na masę serową równomiernie wyłożyć przygotowaną piankę.
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 5. Składniki przeznaczone na masę serową zmiksować. Całość wyłożyć na grysik. Formę włożyć ponownie do piekarnika i piec 30 min (180 st. C).
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 6. Całość po raz kolejny włożyć do piekarnika i piec jeszcze 20 - 25 min (180 st. C). Wystudzone ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować