Kruche z brzoskwiniami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Na stolnicę lub do dużej michy wsypać przesianą mąkę pszenną dodać proszek do pieczenia,cukier,wbić jajka,dodać śmietanę oraz cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto.Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta po czym wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę standardową .
2.Masa: Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka ,resztę zagotować z dwoma łyżkami cukru,następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu do uzyskania gładkiego kremu.po czym budyń lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .
3.Brzoskwinie osączyć na sicie z syropu pokroić w dość grubą kostkę ,po czym ułożyć równomiernie na budyniu lekko dociskając. Na brzoskwinie pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* i piec około 45 minut.
4.Gotowe ciasto przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z młynka.
Komentarze