Placek kakaowy z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę,cukier waniliowy, przesiewamy cukier puder, kakao, 2 łyżki mąki zwykłej i proszek do pieczenia.Siekamy. Na końcu dodajemy jajko, siekamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie bardzo twarde można dodać łyżkę śmietany. Dzielimy na dwie części. Wałkujemy na wielkość blachy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy osobno w temp 180st ok 25 minut.
Masa:
1,5 szklanki mleka z 2 łyżkami masła i cukrem waniliowym stawiamy na małym ogniu. W pół szklanki rozrabiamy grysik.Wlewamy na gotujące mleko i mieszając gotujemy ok 3 minuty. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy masę grysikową i dokładnie ucieramy. Ubieramy ok 4 łyżki masy, a do reszty dodajemy rodzynki. Mieszamy.
Przekładamy: placek I- masa z rodzynkami- placek II- cienka warstwa masy- polewa.
Składniki na polewę roztopić na małym ogniu, lub w kąpieli wodnej. Skropić nią wierzch placka.
Porady
Można zrobić więcej polewy lub kupić gotową i przykryć nią cały placek, dokładnie.
Komentarze