Miodownik z masą grysikową

  • wyświetlono: 511 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zostawić go na noc w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, kruche blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie miękkie i rozpływające się w ustach.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
4 łyżki zimnej wody
Pół szklanki mąki pszennej
Pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Ciasto miodowe:
½ kg mąki
pół szklanki cukru
½ kostki margaryny
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
2 jajka
3-4 łyżki śmietany

Masa:
½ l mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek grysiku
1 kostka masła (może być ½ kostki masła i ½ kostki margaryny)

Polewa:
Pół kostki margaryny
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka

1 słoik powidła śliwkowego
Sok z cytryny
Ozdoby cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik z masą grysikową

  • 1. Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia.
    Przygotować ciasto na biszkopt. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać wszystkie składniki i wymieszać. Piec, w tej samej formie co ciasto kruche, w temp. 180st przez około 30min.

    Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia.

    Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna.

    Ciasta miodowe posmarować powidłem śliwkowym. Na jeden blat z powidłem nałożyć połowę masy grysikowej, przykryć biszkoptem, nasączyć go sokiem z cytryny i wyłożyć pozostałą część masy grysikowej. Na koniec przykryć drugim blatem miodowym tak, aby powidło stykało się z masą.

    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą i dowolnie udekorować – mielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub ozdobami cukrowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiebiszkoptpolewa czekoladowamasa grysikowaMiodownikprosty przepisKRÓLEWIECplacek królewskimioduszka

Komentarze

Podobne przepisy

stefanka

Dodane przez: katrinaM24

Miodowa Stefanka z kakaową masą grysikową-pyszne...

Składa się ona z trzech miodowych...

krówka

Dodane przez: lexi27

Miodownik z masą śmietanową

Za tym ciastem przepada cała moja...

Miodownik z orzechami i masą kawową

Dodane przez: rzelkazag

Miodownik z orzechami i masą kawową

W święta, w sumie bez znaczenia...

Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą grysikową

Dodane przez: KatarzynaJ

Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą grysikową

Doskonały deser do kawy lub herbaty....

Ciasto biszkoptowe z masą grysikową i białą czekoladą

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto biszkoptowe z masą grysikową i białą...

Proste i lekkie ciasto. Biszkopty...

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową z kajmakiem

Dodane przez: JustKuchcik

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową...

Proste ciasto z grysikiem słodzonym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE