Placek z masą grysikową

4.93 (188 ocen)

  • 45 min

U mnie w domu jest to ciasto nazywane "plackiem teściowej" :) Ale bez żadnych złych skojarzeń, był to po prostu jeden z tradycyjnych przepisów przekazanych mojej Mamie przez jej teściową :)

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:
    45 dag mąki
    15 dag masła
    15 dag cukru
    2 cukry waniliowe
    1 jajko
    5 łyżek mleka
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    masa:
    1 kostka masła
    2 szklanki mleka
    ¾ szklanki grysiku
    dodatkowo:
    słoik powideł
    polewa
Wystaw ocenę:

4.93 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Powidła Ciasto

Placek z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę z sodą. Rozpuścić masło z miodem, mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do miski z mąką, wbić jajko. Odstawić na godzinę. Podzielić na trzy placki. Piec ok 10-15 minut w temp. 180 stopni. (blaszka 25x40 lub większa)
  • Ciasto gotowe do podania 2. Grysik ugotować i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony grysik. Wierzch jednego placka posmarować powidłami, przykryć kolejnym plackiem, wyłożyć masę i ostatni placek. Udekorować polewą.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa Miód Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować