U mnie w domu jest to ciasto nazywane "plackiem teściowej" :) Ale bez żadnych złych skojarzeń, był to po prostu jeden z tradycyjnych przepisów przekazanych mojej Mamie przez jej teściową :)
Placek z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę z sodą. Rozpuścić masło z miodem, mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do miski z mąką, wbić jajko. Odstawić na godzinę. Podzielić na trzy placki. Piec ok 10-15 minut w temp. 180 stopni. (blaszka 25x40 lub większa)
2.Grysik ugotować i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony grysik. Wierzch jednego placka posmarować powidłami, przykryć kolejnym plackiem, wyłożyć masę i ostatni placek. Udekorować polewą.
Komentarze