Pijany piernik z masą grysikową

0 (0 ocen)

Piernik na piwie i amoniaku, z dodatkiem masy krówkowej. Im dłużej upieczone ciasto leżakuje, tym smaczniejsze - bardziej aromatyczne i wilgotne. Piernik można przełożyć masą grysikową z dodatkiem galaretki, ale i wg własnego gustu - powidłami, dowolnym dżemem lub masą.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    125 g masła lub margaryny
    4 jajka
    1/2 szklanki miodu
    1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym (kajmak) - 400 g
    1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
    5 ziaren suszonych owoców jałowca
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw korzennych - kminku, imbiru, cynamonu
    2 łyżeczki amoniaku

    Masa:
    4 szklanki mleka
    8 łyżek kaszy manny
    2 opakowania galaretki o smaku ananasowym (na 1/2 L wody każde)

    Dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pijany piernik z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pijany piernik z masą grysikową 1. Na ciasto masło/margarynę zagotować z miodem, masą krówkową, przyprawami i posiekanym jałowcem. Wystudzić. Następnie wsypać amoniak, wbić jajka i wlać piwo - dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość wymieszać na jednolitą masę. Ciasto odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej włożyć na noc do lodówki).
  • Pijany piernik z masą grysikową 2. Ciasto przełożyć do formy (37 x 27) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pijany piernik z masą grysikową 3. Piec 40 min (190 st. C).
  • Pijany piernik z masą grysikową 4. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół (ja podzieliłam najpierw ciasto na 2 części, aby precyzyjniej je przekroić).
  • Pijany piernik z masą grysikową 5. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub pergamin i wynieść na co najmniej 1 tydzień w chłodne miejsce (np. do piwnicy). Nie trzeba każdej części zawijać osobno - ciasto ponownie złożyć wg pierwotnego kształtu.
  • Pijany piernik z masą grysikową 6. Piernik rozpakować i jego spodnią część przełożyć do formy.
  • Pijany piernik z masą grysikową 7. Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować, mieszając, aż zgęstnieje (5 - 7 min). Następnie zdjąć z ognia, wsypać oba opakowania galaretki i dokładnie wymieszać.
  • Pijany piernik z masą grysikową 8. Lekko wystudzoną masę wyłożyć na spód piernika.
  • Pijany piernik z masą grysikową 9. Nakryć wierzchnią częścią ciasta i pozostawić do całkowitego wystudzenia masy. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

3.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Piernik z herbatą i masą gysikową

To może cię zainteresować