Pijany piernik z masą grysikową

  • wyświetlono: 778 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Piernik na piwie i amoniaku, z dodatkiem masy krówkowej. Im dłużej upieczone ciasto leżakuje, tym smaczniejsze - bardziej aromatyczne i wilgotne. Piernik można przełożyć masą grysikową z dodatkiem galaretki, ale i wg własnego gustu - powidłami, dowolnym dżemem lub masą.

P10

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
125 g masła lub margaryny
4 jajka
1/2 szklanki miodu
1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym (kajmak) - 400 g
1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
5 ziaren suszonych owoców jałowca
po 1 łyżeczce mielonych przypraw korzennych - kminku, imbiru, cynamonu
2 łyżeczki amoniaku

Masa:
4 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
2 opakowania galaretki o smaku ananasowym (na 1/2 L wody każde)

Dodatkowo:
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Pijany piernik z masą grysikową

  • Pijany piernik z masą grysikową1. Na ciasto masło/margarynę zagotować z miodem, masą krówkową, przyprawami i posiekanym jałowcem. Wystudzić. Następnie wsypać amoniak, wbić jajka i wlać piwo - dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość wymieszać na jednolitą masę. Ciasto odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej włożyć na noc do lodówki).
  • Pijany piernik z masą grysikową2. Ciasto przełożyć do formy (37 x 27) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pijany piernik z masą grysikową3. Piec 40 min (190 st. C).
  • Pijany piernik z masą grysikową4. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół (ja podzieliłam najpierw ciasto na 2 części, aby precyzyjniej je przekroić).
  • Pijany piernik z masą grysikową5. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub pergamin i wynieść na co najmniej 1 tydzień w chłodne miejsce (np. do piwnicy). Nie trzeba każdej części zawijać osobno - ciasto ponownie złożyć wg pierwotnego kształtu.
  • Pijany piernik z masą grysikową6. Piernik rozpakować i jego spodnią część przełożyć do formy.
  • Pijany piernik z masą grysikową7. Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować, mieszając, aż zgęstnieje (5 - 7 min). Następnie zdjąć z ognia, wsypać oba opakowania galaretki i dokładnie wymieszać.
  • Pijany piernik z masą grysikową8. Lekko wystudzoną masę wyłożyć na spód piernika.
  • Pijany piernik z masą grysikową9. Nakryć wierzchnią częścią ciasta i pozostawić do całkowitego wystudzenia masy. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatagalaretkaCiastoimbircynamonpiernikDeserna słodkomiódplacekkasza mannamasa krówkowaWigiliakminekpiwokajmakjałowiecmasa grysikowaz galaretkągrysikamoniakBoże Narodzeniakorzennemiodowedojrzewającyleżakowanyprzepis_miesiąca1000piwnekajmakoweananasowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową z kajmakiem

Dodane przez: JustKuchcik

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową...

Proste ciasto z grysikiem słodzonym...

ciasto Katarzynka

Dodane przez: katrinaM24

ciasto Katarzynka z pierniczkami i masą

rewelacyjne ciasto składające się...

Piernik z masą serową

Dodane przez: Bilcia

Piernik z masą serową

Przepis znalazłam na blogu Deserowo...

Piernik z masą marcepanową i powidłami

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Piernik z masą marcepanową i powidłami

Święta coraz bliżej, dlatego mam...

Piernik lany z masą kawową

Dodane przez: joanna30

Piernik lany z masą kawową

Wspaniałe ciasto, idealne do świątecznej...

Piernik z gruszkami i masą orzechową

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik z gruszkami i masą orzechową

Ciasto, którego nie może zabraknąć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE