Ciasto czekoladowe z masą grysikową

4.5 (161 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które w połączeniu z masą grysikową daje bardzo ciekawy efekt końcowy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    15 dkg margaryny
    15 dkg cukru pudru
    1 jajko
    2 łyżki kakao
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa grysikowa:
    2 szklanki mleka
    4 łyżki grysiku (kaszy manny)
    20 dkg margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    sok z jednej cytryny

    Dodatkowo:
    1 czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, mąkę, mleko, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni.

    Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z kaszą manną i odstawiamy do wystudzenia.

    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i wystudzona kaszę mannę, mieszamy.

    Masę wykładamy na ciasto czekoladowe i na wierzch ścieramy czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Masa grysikowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować