Ciasto tortowe- wielowarstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać partiami cukier i nadal ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać partiami żółtka i mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać 2 łyżki oleju i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 35 minut w temperaturze 160 stopni.
2.Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier i nadal ubijać mikserem na najniższych obrotach. Dodawać orzechy, mąkę z proszkiem i bułka tarta oraz żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego.do 170 stopni. Pieczenie ok. 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt można napaczowac mocno zaparzoną kawa.
3.Masa budyniową:
500 ml mleka zagotować z cukrami. Mąki, budyń oraz żółtka dokładnie rozmieszac i wylać na gotujące się mleko często mieszając aby budyń się nie przypalił. Budyń po zagotowaniu zestawić z ognia i nakryć folia spożywcza, odstawić do wystygnięcia.
4.Masło utrzeć do białości, dodawać ostudzony budyń, dodać alkohol. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanka i wystudzić. Masę podzielic na 2 części mniejsza i większą. Do mniejszej dodać rozpuszczoną czekoladę oraz posiekane orzechy. Do drugiej dodać 2-3 łyżki soku ananasowego oraz 3 krążki ananasa pokrojonego na kawałki.
5.Składanie ciasta:
Biszkopt kakaowy przekroić na pół, wyłożyć masę czekoladową i przykryć biszkoptem orzechowym. Na biszkopt orzechowy wyłożyć część bialwj masy z ananasami i przykryć drugą połową biszkoptu kakaowego. Wierzch posmarować reszta białej masy, ułożyć odsączone z syropu ananasy i brzoskwinie. Galaretki rozpuścić we wrzątku i po wystygnięciu gdy galaretką bedzie lekko zastygać wyłożyć na owoce. Ciasto schłodzić w lodówce.
Porady
Biszkopty można upiec dzień przed składaniem ciasta.
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Komentarze