Ciasto tortowe- wielowarstwowe

4.55 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto na różne okazje

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Biszkopt orzechowy:
    6 jajek
    2/3 szklanki cukru
    100gr orzechów mielonych
    100 gr orzechów siekanych
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    300 gr masła
    700 ml mleka
    3 żółtka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
    2 łyżki siekanych orzechów
    1 kieliszek wódki
    1 puszka ananasów w syropie
    1 puszka brzoskwiń w syropie

    2 galaretki brzoskwiniowe
    3 szklanki przegotowanej wody

    Forma: 25 cm/35 cm
Wystaw ocenę:

4.55 (11 ocen)

Ciasto tortowe- wielowarstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać partiami cukier i nadal ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać partiami żółtka i mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać 2 łyżki oleju i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 35 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Biszkopt orzechowy:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier i nadal ubijać mikserem na najniższych obrotach. Dodawać orzechy, mąkę z proszkiem i bułka tarta oraz żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego.do 170 stopni. Pieczenie ok. 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt można napaczowac mocno zaparzoną kawa.
  • 3. Masa budyniową:
    500 ml mleka zagotować z cukrami. Mąki, budyń oraz żółtka dokładnie rozmieszac i wylać na gotujące się mleko często mieszając aby budyń się nie przypalił. Budyń po zagotowaniu zestawić z ognia i nakryć folia spożywcza, odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Masło utrzeć do białości, dodawać ostudzony budyń, dodać alkohol. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanka i wystudzić. Masę podzielic na 2 części mniejsza i większą. Do mniejszej dodać rozpuszczoną czekoladę oraz posiekane orzechy. Do drugiej dodać 2-3 łyżki soku ananasowego oraz 3 krążki ananasa pokrojonego na kawałki.
  • 5. Składanie ciasta:
    Biszkopt kakaowy przekroić na pół, wyłożyć masę czekoladową i przykryć biszkoptem orzechowym. Na biszkopt orzechowy wyłożyć część bialwj masy z ananasami i przykryć drugą połową biszkoptu kakaowego. Wierzch posmarować reszta białej masy, ułożyć odsączone z syropu ananasy i brzoskwinie. Galaretki rozpuścić we wrzątku i po wystygnięciu gdy galaretką bedzie lekko zastygać wyłożyć na owoce. Ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

Biszkopty można upiec dzień przed składaniem ciasta. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować