Placek jabłkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jabłkowe:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić starte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać je cynamonem i bułką tartą, przykryć drugą częścią ciasta. Upiec w temp. 180'C przez ok. 40-45 min.
2.Biszkopt orzechowy:
Jajka ubić z cukrem na białą masę. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą, następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok 30- 40 minut. (do suchego patyczka). Po ostudzeniu przekroić na 2 części (lub upiec 2 placki oddzielnie, ja tak robię bo krojenie mi nie bardzo wychodzi :-))
3.Masa:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać chłodny budyń, ubijać aż do uzyskania gładkiego kremu. Krem powinien być mocno słodki (ani w cieście drożdżowym, ani w jabłkach nie ma cukru). Masę podzielić na dwie części.
Komentarze